TakeTime_Breda
Voor mijn afstudeerproject aan de kunstacademie Breda (AKV|St.Joost) heb ik een krachtige postercampagne ontworpen die mensen aanspoort om na te denken over het belang van tijd nemen voor zichzelf. Mijn focus lag op typografische elementen die de boodschap op een indringende manier overbrengen.
De posters zijn ontworpen om voorbijgangers te laten stilstaan en te reflecteren op het belang van persoonlijke rust en welzijn te midden van de drukte van het dagelijks leven. Door gebruik te maken van doordachte typografie wilde ik een visuele impact creëren die de kijker uitnodigt om bewust aandacht te besteden aan het nemen van tijd voor zichzelf.
Als afsluiting van ons studiejaar hebben we een gezamenlijke expositie georganiseerd, waar alle afstudeerprojecten van verschillende studierichtingen te bewonderen waren. De diversiteit aan creatieve expressie tijdens deze expositie illustreerde de rijkdom van onze academische reis en bood een platform om de vruchten van ons harde werk met medestudenten en publiek te delen. Het was een prachtige afsluiting van een inspirerend studiejaar aan AKV|St.Joost.
Infuus
Voor mijn onderzoeksproject heb ik diepgaand onderzoek gedaan naar smartphone-gebruik. Mijn vooronderzoek omvatte het bestuderen van diverse artikelen en het lezen van het boek “Is daar iemand?” van Wouter van Noort. Om een breder perspectief te krijgen, heb ik ook verschillende mensen geïnterviewd over hun smartphone-gebruik en hun visie op het gebruik van smartphones door anderen.
De inzichten uit deze interviews vormden de basis voor een boeiende installatie die ik tijdens de expositie presenteerde. De installatie, genaamd de “infuus kapstok,” bevatte infuuszakjes met daarin verschillende smartphones. Op deze smartphones waren zorgvuldig geselecteerde fragmenten van de interviews te beluisteren. Tijdens de expositie hadden bezoekers de mogelijkheid om plaats te nemen in een rolstoel en zichzelf te “inpluggen” aan het infuus, waardoor ze een interactieve en fysieke ervaring kregen met het thema van smartphone-gebruik.
De installatie diende als een artistieke weergave van de impact van smartphones op ons dagelijks leven en bood een unieke gelegenheid voor bezoekers om op een bijzondere manier in dialoog te gaan met het onderwerp.
Zijn wij nog wel mens?
Het kiezen van de ontwerprichting ‘Speculative Design’ voor het tweede deel van mijn derde leerjaar opende de deur naar het verkennen van het ‘imaginaire’ en het visualiseren van mogelijke toekomstscenario’s, zowel dichtbij als veraf.
Samen met een groep bedachten we verschillende ‘wat als…’ scenario’s, waarbij we direct beelden creëerden om deze toekomstige werelden tot leven te brengen. Uiteindelijk koos ik ervoor me te richten op het fascinerende thema van mensen met implantaten. Deze keuze werd ingegeven door de vragen die bij me opkwamen: Hoeveel mens blijft er over als we vol zitten met implantaten? Hoe ver kunnen we gaan? Wat definieert onze menselijkheid? En hoe zou de toekomst eruitzien met de huidige technologische ontwikkelingen?
In plaats van concrete antwoorden te geven op deze vragen, wilde ik met mijn ontwerp anderen aanzetten tot nadenken. Mijn doel was om mensen bewust te maken van het feit dat we niet langer voor 100% uit puur mens bestaan, maar dat technologie in toenemende mate een integraal onderdeel van ons wezen vormt. Door dit besef wilde ik een dialoog stimuleren over de grenzen van menselijke identiteit en de invloed van technologie op ons bestaan in de toekomst.
Bij de hand
Voor mijn schoolproject op het Grafisch Lyceum Rotterdam, waar ik de opleiding Mediavormgever Grafisch volgde, heb ik me toegelegd op het ontwerpen van diverse media-uitingen voor een fictieve expositie. Mijn specifieke focus lag hierbij op kalligrafie, waar ik dieper in wilde duiken en dit als het centrale thema van mijn project wilde laten gelden.
Een opvallend aspect van mijn werk was het kalligrafisch ontworpen logo, waarbij ik de kunst van het kalligraferen toepaste om een uniek en persoonlijk karakter aan het ontwerp te geven. Na het kalligraferen heb ik het logo ingescand en verder bewerkt met behulp van Illustrator, waardoor ik het digitaal kon integreren in mijn verschillende media-uitingen.
De keuze voor kalligrafie als hoofdthema bood niet alleen een esthetisch element aan mijn project, maar gaf ook een diepere betekenis aan de expositie. Het ambachtelijke karakter van kalligrafie bracht een gevoel van authenticiteit en ambachtelijkheid naar voren, wat de fictieve expositie een bijzondere en kunstzinnige uitstraling gaf.
Mockup: www.forgraphictm.com & GraphicBurger